top of page

Solbærtærte

Arbejdstid:

1 t. 30 min.

Tid i alt:

2 t. 30 min.

Serveringer:

8-10 personer

Desserttærter er SÅ undervurderet. I denne omgang blev det til en glutenfri solbærtærte, der med en sødme fra den glutenfri mørdej, mazarinmasse og kagecreme harmonerer vanvittig godt med den syrlige solbær på toppen.

Desserttærter er SÅ undervurderet. I denne omgang blev det til en glutenfri solbærtærte, der med en sødme fra den glutenfri mørdej, mazarinmasse og kagecreme harmonerer vanvittig godt med den syrlige solbær på toppen.

Ingredienser

Mørdej:

  • 1 æg

  • 60 g sukker

  • 1 tsk vaniljesukker

  • 60 g smør

  • 1 spsk HUSK

  • 140 g rismel + lidt til udrulning

  • 1 tsk bagepulver

  • ½ tsk xanthan gum

  • 1 knivspids salt


Mazarinmasse:

  • 60 g marcipan

  • 60 g smør

  • 60 g sukker

  • 1 æg

  • 20 g rismel


Kagecreme:

  • 3 tsk vaniljesukker

  • 60 g sukker

  • 35 g majsstivelse

  • 1 knivspids salt

  • 1 dl + 2,5 dl mælk

  • 3 æggeblommer




Solbærfyld:

300 g solbær (frosne eller friske)

75 g sukker

3 tsk vaniljesukker


Tilbehør:

Evt. en god vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum.

Fremgangsmåde

Vi starter med mørdejen.


1. Smelt smøren i en gryde ved lav varme. I mellemtiden piskes æg, sukker og vaniljesukker lyst og cremet. Den smeltede smør køles ned til at være fingerlunt, og hældes over i sukkermassen med æg, hvorefter der piskes videre.


2. De resterende tørre ingredienser blandes i en separat skål, og røres derefter sammen med blandingen af smør, æg og sukker. Ælt dejen godt indtil mørdejen er glat og ensartet. Sæt den på køl i minimum en ½ time med film omkring sig.


3. Når dejen har kølet, tændes ovnen på 200°C almindelig ovn. Rul dejen ud på et let meldrysset bord – gerne med en tykkelse på ½ cm. Placér derefter dejen i den ønskede tærteform - jeg bruger en på 28 cm - og forbag den i 8-10 minutter, eller indtil overfladen er let gyldenbrun.


Herefter skal vi til mazarinmassen, som skal fordeles ned i skallen af mørdej.


4. Pisk marcipan, smør og sukker luftigt - enten med en håndmikser eller på en røremaskine. Tilsæt derefter æg og rismel, og pisk så videre indtil massen er fin og ensartet.


5. Fordel mazarindejen i den forbagte tærtebund, og bag igen tærten. I denne omgang ved 175°C almindelig ovn i 15-20 minutter.


Sæt tærtebunden til side, og begynd på kagecremen.


6. I en skål blandes vaniljesukker, sukker, majsstivelse, salt og kun 1 dl af mælken.


7. Tilsæt derefter æggeblommerne og pisk det godt sammen.


8. De sidste 2,5 dl af mælken varmens op i en gryde. Når mælken koger, hældes æggeblandingen over i gryden. Pisk grundigt indtil cremen begynder at tykne. Tag den så af varmen, og fordel den over i tærtebunden.


Sidst men ikke mindst: Nu til solbærfyldet, der skal pryde toppen


9. Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad det koge op et par minutter. Undgå helst at mose dine solbær for meget. Tag det af varmen og lad det køle 5 minutter.


10. Fordel solbærfyldet ud over tærten og stil den på køl indtil servering.


11. Server evt. med en god vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum. Jeg foretrækker helt sikker vaniljeisen :-)


God fornøjelse!

bottom of page